Periodiek vasten ...

Ik vermoed dat veel mensen me nu helemaal gek zullen verklaren maar een tijdje geleden ben ik met een experiment gestart: periodiek vasten (intermittent fasten) ...

Aanleiding is een uitzending op Canvas. Een man van 40-50 jaar met een familiale voorgeschiedenis van hartproblemen, bleek zelf onrustwekkend hoge cholesterol te hebben en besloot iets aan het probleem te doen voordat er werkelijke schade was. Daarvoor probeerde hij de periodiek vastenmethode van drie dagen en vier nachten vasten met enkel water en zwarte thee. Eens per dag kon hij een soepje nuttigen maar verder werd er niets gegeten ... Meteen erna bleken zijn bloedwaarden spectaculair verbeterd te zijn. Helaas was het effect slechts van korte duur want na een paar maanden waren de bloedwaarden weer om te huilen. Hij zou die vastenperiode dus zowat maandelijks moeten herhalen om het effect vast te houden.

Aangezien hij dat te zwaar vond, zocht hij minder hardvochtige manieren. Daarbij testte hij de 'alternate day fasting' uit: afwisselend een dag eten en een dag vasten. Zelfs tijdens zijn ‘vastendag’ mocht hij nog een beperkt aantal calorieën innemen om toch van de positieve effecten te kunnen genieten. Want die zijn niet mis: periodiek vasten zou een heel positief effect hebben op de celveroudering en het spontane celherstel, op ouderdomskwalen als hoge cholesterol, hartproblemen, kankers en alzheimer enz. De methode pretendeert niet dat je langer leeft, wel dat je meer gezonde jaren krijgt.

En daarmee was mijn interesse gewekt want in mijn familie komen ook nogal wat kwalen voor. En ik heb geen zin om over pakweg 10 jaar dagelijks een handvol pillen te moeten slikken om de eerste ouderdomskwalen in te dijken. Daarom besloot ik na te gaan hoe zo’n dagje vasten nu werkelijk aanvoelt. En het viel buiten verwachting goed mee. Al denk ik niet dat ik in staat ben om de methode werkelijk levenslang vol te houden, maar verdere lectuur toont aan dat de positieve effecten al merkbaar zijn bij bv. 1 of 2 dagen vasten in de week, en dat lijkt me dan weer heel goed haalbaar.

In combinatie met sport, zouden de effecten van periodiek vasten trouwens nog versterken dus ik combineer het vrolijk met mijn loopsessies. En als ook die vastendag per week me teveel wordt, is er nog de FAST-5-methode waarbij je elke dag in een tijdspanne van 5 uren mag eten wat je wilt en de overige 19 uren vast. Dat is dus nog even uitzoeken welke methode het beste bij mij past ...

Reacties

Peter zei…
Ik ben naar aanleiding van diezelfde reportage ook gestart met de Fast 5 methode. Ik vind het fantastisch en ga er zeker een tijdje mee doorgaan. Jij ook?
Linneke zei…
@Peter
Ik probeer het periodiek vasten toch nog steeds vol te houden, al luister ik intussen wel naar mijn lichaam. Soms voel ik dat een volledige vasten-dag niet goed komt, en dan eet ik toch iets kleins. Een eigen interpretatie van de Fast 5 methode dus ... :-)
Masja zei…
Interessant om dit te lezen. Hoorde gisteren voor het eerst van deze methode. Ik ben heel benieuwd wat jullie eten op je vastendagen. Wil het ook graag uitproberen.
Michel zei…
Eind april 105 kg , nu 6 maand later 85kg . Eigen fast-5 versie , vooral géén brood meer, word vervangen door noten. De kilo's vliegen eraf en ik voel me super .1ste maaltijd om 13 uur , 2de en laatste om 18 uur = gezellig met de familie = 19uur vasten waarvan 8u al slapend. Géén voedselristrictie , enkel 1 maaltijd minder.
Anoniem zei…
Wauw Michel! wat goed! Ik ben net een week begonnen, maar het gaat me goed af :) eigenlijk helemaal geen moeite mee. Ik wil ca.8 kg afvallen en als ik jou prestatie lees weet ik zeker dat het gaan lukken!

Populaire posts van deze blog

Leren zwijgen ...

14 juni

Er waren eens twee poezenellen ...