De troost van de filosofie

Sommige boeken blijken kleine pareltjes te herbergen. 'De troost van de filosofie' van Alain de Botton is daar eentje van ...
Het is de taak van de filosofie om onze verlangens voor te bereiden op een zo zacht mogelijke botsing met de bikkelharde muur van de werkelijkheid.
We moeten ons neerleggen bij de onontkoombare onvolmaaktheid van het leven. Als onze verwachtingen niet meer zo hooggespannen zijn, zullen we ook niet meer zo kwaad worden.
Bevrediging moet niet worden bereikt door pijn te vermijden, maar door te erkennen dat het een noodzakelijke, natuurlijke stap is om iets goeds te bereiken. De kunst van het leven is om je voordeel te doen met tegenslagen. Waaraan je niet kunt ontkomen, moet je leren verdragen. Zowel het goede als het kwade behoren tot het wezen van het leven. (Nietzche)
Een negatieve wortel uitrukken, betekent dat ook dat alle positieve elementen die eruit hadden kunnen ontstaan, geen kans krijgen. We moeten ons niet schamen voor onze moeilijkheden, alleen voor ons verzuim er iets moois uit te laten groeien. (Nietzsche)
De belangrijkste eigenschap van een edel mens: iemand zijn die niet meer ontkent. (Nietzche)
Niet alles waardoor we ons beter voelen, is goed voor ons. Niet alles wat pijn doet, hoeft slecht te zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leren zwijgen ...

14 juni

Er waren eens twee poezenellen ...