Dagen zonder vlees

Vandaag start de derde editie van het project ‘Dagen zonder vlees’.

Momenteel hebben reeds meer dan 8000 niet-veggies zich ingeschreven om tussen nu en 30 maart één of meerdere dagen minder of zelfs geen vlees te eten. Een heel nobele daad! Vooral als je bedenkt dat je als veggie per dag gemiddeld 1100 liter water bespaart, 2,1 kg broeikasgassen en 11 m² op je ecologische voetafdruk ... Vlees is dan ook een erg inefficiënte manier van voeding: voor 1 kg rundvlees heb je namelijk 9 kg graan of soja nodig. En dus heel veel water en energie.

En jij, waar wacht jij nog op?
Goede recepten, zeg je? Neem hier maar eens een kijkje. En anders heb ik zelf ook nog wel een paar makkelijke en vooral lekkere recepten ...

Kaastaart
400 g Philadelphia
400 gr magere plattekaas
200 gr verkruimelde speculoos
200 gr suiker of zoetstof
80 gr boter
2 eieren
2 tot sneeuw geklopte eiwitten
sap van een halve citroen

Meng 200 gram verkruimelde speculoos met 80 gram boter en beleg daarmee de taartvorm. Bak het speculoosdeeg 10 minuten in de oven op 180° C. Meng vervolgens 400 gram verse kaas en 400 gram magere platte kaas met 200 gram suiker (of 20 gr Sucralose), 2 eieren en het citroensap tot er een glad mengsel ontstaat. Schep er voorzichtig de twee tot schuim geklopte eiwitten door. Giet het mengsel over het speculoosdeeg. Bak vervolgens gedurende minstens 30 à 40 minuten op 180° C. Zet de taart minstens 4 uur, bij voorkeur een nachtje, in de koelkast.

Broccolitaart met quorn
1 vel kruimeldeeg
6 dl room
5 eieren
1kg broccoli
20tal kerstomaatjes
200 gr quorn
300 gr gemalen gruyère

Kook de broccoli beetgaar en bak de quorn mooi krokant. Smeer een bakvorm in met boter en bestrooi met bloem. Duw het kruimeldeeg in de vorm. Schik de broccoli, quorn en kerstomaatjes op het deeg. Kluts de eieren met de room, kruid met peper van de molen, zout en nootmuskaat. Giet over de groenten tot ze volledig onder staan. Strooi de kaas erover. Zet de taart in een oven van 180°C en bak deze gaar. Haal onmiddellijk uit de bakvorm en laat even ademen op een rooster.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Er waren eens twee poezenellen ...

14 juni

Leren zwijgen ...