Positieve illusies ...

Onlangs hoorde ik een theorie over het belang van het uitgangspunt bij studies, en hoe dat in grote mate de resultaten beïnvloedt. Zo krijg je compleet andere conclusies afhankelijk van een negatieve of een positieve invalshoek.

Bijvoorbeeld. Jarenlang is onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen uit elkaar gaan. Als voornaamste redenen kwamen naar voren : gebrek aan communicatie en de zwakheden van de ander niet meer kunnen accepteren. Relatietherapeuten hebben zich massaal op die conclusies gestort om aan net die vaardigheden te werken bij koppels in moeilijkheden.

Maar toen onderzoek werd gedaan bij langdurige relaties (+15 jaar) om na te gaan waarom de partners nog bij elkaar waren, kwamen daar heel andere resultaten uit. Namelijk : dat je partner je droom ondersteunt en de kracht van de positieve illusies. Dit laatste betekent dat je de sterktes van je partner veel hoger inschat dan deze zelf doet, en vice versa.

Als het zo is, zit het heel snor tussen mijn liefste en mij want ik moet er soms hard om lachen zoals hij mijn capaciteiten compleet overschat, en omgekeerd geeft hij dat ook altijd aan. Maar vanaf nu laten we elkaar gewoon in die positieve illusies - das blijkbaar gezond voor onze relatie ! :-)

Positieve illusiezwaai,

Linneke

Reacties

Martha zei…
Kijk dat zijn nuttige onderzoeken en leuke blogjes. Heel herkenbaar ook voor lief en mij. Nou vergeet ik al elke keer onze trouwdatum maar nu realiseer ik me ook dat ik niet weet hoe lang al :-( euh 14 jaar? Nu kan er natuurlijk vanalles in dit laatste risicojaar mis gaan maar ik verwacht dat toch nietr. We zijn allebei goed in het ontdekken en fantaseren over positieve illusies :-D

Populaire posts van deze blog

Leren zwijgen ...

14 juni

Er waren eens twee poezenellen ...